József Nagy upozorňuje na možnú katastrofu pri Almásfüzitő

06.06.2013 Bratislava

József Nagy, bývalý minister životného prostredia vyzýva vládu Maďarska, aby okamžite vykonala opatrenia na ochranu odkaliska v Almásfüzitő. V dôsledku záplav na Dunaji hrozí katastrofa európskych rozmerov, ktorá môže priamo ohroziť bezpečnosť obyvateľov a zásoby pitnej vody na úseku Dunaja pod Komárnom.

Podľa Józsefa Nagya hrozí, že povodeň rozmočí a pretrhne spoločnú hrádzu Dunaja a odkaliska. „Stačí, ak sa uvoľní väčšia vlečná loď, dnes sa tak už v Komárne stalo a narazí do hrádze alebo vyvráti zopár stromov, a môže to spôsobiť pretrhnutie hrádze,“ upozorňuje poslanec Mostu-Híd. Prietrž hrádze môže mať za následok oveľa väčšiu katastrofu, aká sa pred pár rokmi stala v obci Ajka. „Ak sa červený kal a vmiešané nebezpečné látky dostanú do Dunaja, znečistená voda nezaplaví len ohyb Dunaja, ale dostane sa aj do Budapešti, otrávi pitnú vodu až po Čierne more a môže vyhynúť živočíšny svet Dunaja,“ dodal Nagy.

József Nagy, ako vtedajší minister životného prostredia, v roku 2011 spolu s aktivistami Greenpeace apeloval na vládu Maďarska aby uzavreli odkalisko v Almásfüzitő. Vláda Viktora Orbána však namiesto toho predĺžila povolenie a povolila aj skladovanie nebezpečných látok. Napriek tomu, že o hrozbe vedel aj maďarský minister životného prostredia.

Greenpeace nameral na vonkajšej strane hrádze v Almásfüzitő vysokú hladinu arzénu, čo môže byť dôsledkom presakovania a preto vyzvali vládu Maďarska, aby odkalisko uzatvorila.

Podľa Nagya je spoločná hrádza aj tak zlým riešením, pretože na jednej strane je voda, na druhej kal a je len otázkou času, kedy nastane väčšia katastrofa.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región